Winnipegā atkal vasara, 25-29 grādi. Sauss, saulains un dzeltensarkans. Patīkami. Šajā sakrā (grūti teikt kāda tur reālā saistība) nolēmu ielikt savu biešu zupas receptes. Visiem ir zināms, ka tā kā gatavoja mana vecmāmiņa (mamma, sievastēvs vai kaimiņiene Marta, Osvalda bērēs) negatavo neviens cits. It kā zupa vienkārša, pat tradicionāla, bet ar tām tradicionālajām ir tā, ka nekad nav vienas principiāli "pareizās receptes. Katram ir savi knifi. Nolēmu nodot atklātībā arī savu (ne)tradicionālo recepti.
Un tātad, piedāvāju zupu: Viktors, traktorists no Ukrainas otrajā paaudzē ēd zupu Selkirkā
Ko mums vajadzēs vienam cilvēkam 3 vakariņām:
1 selerijas kāts
2 nelielas vārītas bietes vai viena lielāka
1 liels kartupelis vai divi mazāki
2 vidēji burkāni
1 vidējs marinēts gurķis, vai vairāki mazie
50 ml Olīveļļa
ēdamkarote koriandra sēklas (principiāli svarīga sastāvdaļa)
melnie pipari
buljona kubiņš, konceptuāli iesaku dārzeņu, bet principā nav obligāti vispār
4-5 daiviņas ķiploka
dilles
nu un krējums/lociņi
Tas uz 2 litriem ūdens, lai būtu skaidri mērogi, kas un kā. |
Tātad, tradicionāli rakstīšu tajā secībā, kurā visefektīvāk paralēli darīt darbus, lai pagatavotu ēdienu. Nepieciešamais laiks ir apmēram 30 minūtes. Neskaitot iepriekš uzvārītās bietes. Es parasti vāru iepriekšējā dienā, paralēli vakariņu gatavošanai. Bietēm jābūt izvārītām, bet pastingrām. Vienkāršākais veids kā noteikt vai biete gatava ir iedurt tajā šauru nazi. Ja turot aiz naža spala, ar asmeni uz leju biete pati, gravitācijas ietekmē lēnām noslīd (10-20 sekunžu laikā) no asmeņa, tad biete ir precīzi kā vajag. Ja bietē iedurās kā sviestā un tā uzreiz nokrīt no asmens, tad ir pārvārīts, ja neslīd nost nemaz, tad nav izvārīts.
Sākam ar to, ka metam uz plīts grāpi ar 2 litriem ūdens. Un, ja lietojam buljonu, to arīdzan. Lai vārās.
Kamēr ūdens sildās, tikmēr sagriežam mazos gabaliņos selerijas kātu un šaujam grāpī iekšā.
Metam uz otra riņķa pannu, ielejam olīveļļu, lai karst.
Kamēr panna karst, tikmēr uz rupjas rīves sarīvējam bietes un burkānus. Un saspaidam ķiplokus. Ar saspaidam ir jāsaprot nevis pļuriņu uztaisam ar ķiploku spiestuvi vai sakapājam, bet tieši saspaidam. Skatīt zemāk.
Kamēr rīvējam un spaidam, tikmēr panna ar eļļu uzkarsusi. Tagad vajadzēs izdarīt 3 operācijas 6 sekunžu laikā, tāpēc labāk sagatavoties.
1. ieberam sakarsētajā eļļā ēdamkaroti koriandra sēklu;
2. ne vēlāk kā pēc 3 sekundēm pieberam ķiploka daiviņas;
3. ne vēlāk kā vēl pēc 3 sekundēm ieberam sarīvētos burkānus un bietes un to visu samaisam.
Šo lietu (garšvielu cepšanu) vispār stingri rekomendēju piekopt, īpaši gatavojot zupas. Tur ir svarīgi trāpīt uz tām dažām sekundēm, jo ja būs par ilgu, garšviela sadegs, savukārt spēji sakarsējot uz minimālu laiku garšviela "atdzīvojas".
Kad samaisīts, nogriežam uguni uz vidēju un atstājam sutināties.
Pa tam lāgam ūdens katlam, ar selerijām vajadzētu būt gandrīz vārošam vai, ja dikti jaudīga plīts - vārošam, izmaisam.
Sagriežam kartupeli kubiņos un šaujam iekšā katlā. Izmaisam. Izmaisam arī pannu ar bietēm un burkāniem.
Sagriežam gabaliņos marinēto gurķi un šaujam iekšā katlā. Izmaisam arī pannu ar bietēm un burkāniem.
Tagad ir laiks pagaidīt pāris minūtes, kamēr katls sāk vārīties (jo pat ja katls vārījās pirms tam, kartupeļu/gurķu pielikšana šo vārīšanos pārtrauca), kuru laikā var nomazgāt izmantotos instrumentus, bļodas, griežamos dēlīšus utml.
Kad katls sācis atkal (vai pirmo reizi) vārīties, tad ņemam piparus, cik nu ir vēlme, es mazāk kā ēdamkaroti nelieku, pie burkāniem un bietēm uz pannas. Maisam 30 sekundes un tad visu pannas saturu iegāžam katlā. Kā nekā, piparus arī vajag bišķiņ atdzīvināt.
Pieliekam dilles.
Eļļa un marināde no gurķiem nostāsies pa virsu, tas normāli. |
Pavāram minūti un zupa gatava. Ēdot sajutīsiet kā garšvielas ir "neuzbāzīgi un tajā pašā laikā blīvi visā ēdienā". Tas no cepšanas uz eļļas.
Man garšo ar lociņiem un krējumu. Tikai ķieģelīša pietrūkst :c(( |
Šie ieraksti man patīk vislabāk. Laikam, rīt patīk :D Bet nē, ta padomāju drīzāk gatavot.
AtbildētDzēstTu esi lietas kursā par garšīgu sīpolu zupu (arī veģetāro)? Varu padalīties receptē. Gatavo studentiski, garšo karaliski.
5 sīpoli
2 burkāni
2 dārzeņu buljoni (atkarībā no katla tilpuma)
2 kausētie sieri (klasiskie)
1 ola
pipari un citas garšvielas pēc vēlmēm.
Sagriež sīpolus, sarīvē burkānus, visu apcep līdz sīpoli ir caurspīdīgi.
Uzvāra ūdeni, izšķīdina buljonu, apceptos sīpolus un burkānus ieliek buljonā un vāra tālāk. Pievieno garšvielas. Nav noteikts, kad kas jāpievieno, jo es katru reizi improvizēju. Vāra visu apmēram 20min uz lēnas uguns un pēc tam pievieno kausēto sieru. Var pievienot 1 paciņu, bet es pēdējā laikā lieku 2 paciņas, jo LV ražotaji ir pazeminājuši produkta kvalitāti. Siers dod zupai mazliet pikantuma garšu. Vāra vēl mazliet, lai siers izkūst. Beigās pielej sakultu olu, var pieliet arī mazliet etiķa vai balzamico. Done.
Vajadzēs pamēģināt, vienīgi te sameklēt to, ko Latvijā sauc par kausēto sieru varētu būt izaicinājums.
DzēstBTW, tu runā par tām +- 150 gramu paciņām, tipa Dzintars/Gauja?
Jā tām pašām. Vēlamāk ir pat likt Valmieras vai Valmieras Piena kausēto sieru, jo tas laikam ir visjēdzīgākais - to siera garšu vismaz jūt.
Dzēst