otrdiena, 2013. gada 22. janvāris

Protons 100

Sen te neviena recepte nav bijusi. Jāieliek kāda, pie kam apzinoties, ka tā būs pēdējā...

Par recepti runājot, tas ir rezultāts pārdomām par to, kā nodrošināt proteīnus, taukus un siltumu ziemā, tā lai nav dārgi, ir vienkārši, pietiekami ātri, garšīgi un var uztaisīt pusnedēļai uzreiz. Tā tapa zupa Protons 100.

Tātad, ko mums vajag:

400 gramu izmērcētu pupiņu (iepriekšējā vakarā iemērktas ūdenī)
1 vai 2 selerijas kātus
Olīvas (tikai un vienīgi zaļās, ideālajā gadījumā ar kauliņu, melnās likt ir praktiski bezjēdzīgi), kādi 100 mililitri
viens liels sīpols
apmēram 250 ml (viena glāze) rapšu vai olīveļļas
tikpat (viena glāze) tomātu mērces, spilvas saldā būs ideāla
bundža konservētas kukurūzas
ap 250 grami desa - mednieku, žāvētās, sardeles, vai kā manā gadījumā - sojas desa, bet tikpat labi arī kāds speķis arī ies cauri.
ķiploki
karijs - obligāti
pārējās garšvielas, kas nu kuram patīk un šķiet, ka iederās zupā, ko liku pats minēšu zemāk


Startējam ar to, ka lielā katlā lejam iekšā eļļu, uzkarsējam, beram iekšē sakapātu sīpolu, ļaujam vārīties eļļā, sakapājam seleriju, ļaujam vārīties, saspaidam un sakapājam ķiploku, beram iekšā, attaisam bundžu ar kukurūzu, nolejam šķidrumu un arī katlā. Šajā brīdī vēl iesaku pievienot arī kādus piparu un/vai koriandra un/vai sinepju graudus, atkarībā no garšas vēlmēm. Ļaujam tam visam vārīties eļļā kādas 3 minūtes, kamēr sīpoli caurspīdīgi, selerija arī paliek tādā kā caurspīdīga, bet ne tik ļoti kā sīpoli.

Sastāvdaļas vārās eļļā, līdz sīpoli caurspīdīgi, bet selerija vēl ne.
Kad nu ir vajadzīgā stadija, lejam iekšā tomātu mērci, izmaisam, atļaujam pasutināties kādu pusminūti, tad beram iekšā visas pupiņas un pielejam ūdeni, atkarībā no katla izmēra protams, bet jādomā, ka vismaz divi litri būs jālej.
Kad sāk vārīties, tad nogriežam mazāku uguni, metam pannu uz uguns, sagriežam gabaliņos desu/soju/speķi vai kas nu mums ir no šīs kategorijas, apcepam (bet nepārcepam) un beram iekšā katlā, pievienojam olīvas un ļaujam tam visam vārīties kādu brīdi. Cik, tas faktiski ir atkarīgs no izmantotajām pupiņām, jo šī zupa ir gatava tad, kad ir gatavas pupiņas. Visvienkāršākais, portams, ir izzvejot pa kādai pupiņai un pagaršot, bet kopumā pēc sajūtas kopējā vārīšanās aizņem minūtes 10 (runa ir par sarkani/brūnajām pupiņām - kidney beans). Kad jau šķiet, ka nu gandrīz gandrīz gatavs, tad beram iekšā kariju (daudz), dilles. Es esmu atklājis, ka mārrutki ir labi izmantojami garšas buķetei. Ja ir pieejami, tad piešaujam pāris ēdamkarotes klāt. Pavāram vēl 2 - 3 minūtes un gatavs!



Ļoti vienkārši, ātri, bet ziemā - uhh cik labi, kad pa aukstumu jāvandās. Gan kalorijas ir, gan sildošās garšvielas un nav arī pārāk trekni.

2 komentāri:

  1. būtu jāraksta: pēdējā esot Kanādā, vai ne? (skatīt pirmo rindkopu)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Pēdējā šajā emuārā. Tātad, kontekstā pēdējā ir korekti.

      Dzēst