otrdiena, 2012. gada 8. maijs

Eiswein - Das Stimmt

Mājiens - ja kāds kādreiz vēlas uzdāvināt man kādu vīna pudeli, tad, lai sameklē kaut ko kategorijā Ledus Vīns  jeb Ice Vine vai Eiswein Ādolfa mēlē. Par šādu lietu uzzināju iepriekšaprakstītā ceļojuma laikā uz, ak, dabas brīnumu Niagārijā. Izrādās, ka ekskursijā uz atpakaļceļa kāju tika iekļauta arī viesošanās vienā no vietējām vīna darītavām un cenā iekļautu degustāciju. Mmmmmmmm. Izrādās, ka Niagārijas apvidū ir izplatīta vīnogu audzēšana un tieši Ledus Vīna gatavošanai šis reģions esot vispiemērotākais pasaulē.
Ledus Vīna iegūšanas paņēmiens būtiski atšķiras no tradicionālā tādā ziņā, ka Ledus Vīna vīnogas netiek novāktas brīdī kad tās ir gatavas. Ķekari paliek krūmos vairākus mēnešus rudenī un pat ziemā. Ogām pa nakti sasalstot un pa dienu atkūstot ogas pamazām atūdeņojas līdz kamēr kļūst līdzīgas rozīnēm. Tad tās vienā jaukā naktī, jā, jā, tieši naktī tiek novāktas un no tām tiek izspiesta sula. Tā, kā tur tik pat kā nav palicis ūdens, tad izspiestā masa maz atgādina sulu tradicionālā izpratnē. Tur joprojām ir visi cukuri, eļļiņas utml lietas, kas ir vīnogās, tā, ka faktiski tas ir tāds kā koncentrāts. Šo koncentrātu tad arī raudzē.
Tā kā normāli raudzējot vīnogu sulu tajā esošais cukurs gandrīz pilnībā vai pavisam pilnībā tiek sašķelts spirtā, tad šādā vīnā cukura ir maz. Salīdzinoši Ledus Vīnā cukurs saglabājas ļoti daudz, tādēļ tas ir daudz saldāks un blīvāks.
Skumjā lieta saistībā ar šo vīnu ir tā cena, jo, lai iegūtu tādu pašu daudzumu vīna kā ar tradicionālajām metodēm Ledus Vīnam ir nepieciešams daudz, daudz vairāk vīnogu. Pat 20 reizes vairāk. Kas nozīmē vairāk darba un nesalīdznāmi augstāku pašizmaksu.
Ak jā, kāpēc novāc naktī? Tāpēc, lai garantētu vienmērīgu sasalumu, jo ja novāc pa dienu pastāv risks, ka uzspīdēs saule un vienu malu ķekaram atkausēs.
Pagaršoju divus dažādus vīnus un teikšu jums pilnīgi godīgi - охуел  uz vietas. Nekad mūžā nebiju dzēris pat desmitdaļ tik garšīgu vīnu! And I mean that!
Cenas - nu tas ir pilnīgs OMFG. 341ml pudelīte maksā ap 20 lati. Litrs - 60 lati un uz augšu. Bet teikšu jums tā, ir tā vērts. 
Cik lasīju notiek dažādi Chinese style experimenti ar vīnogu mākslīgu sasaldēšanu ledusskapjos un izspiešanu. Būs kaut kur jāpameklē šāds, cerams būs lētāks, bet kaut cik dzerams.
Starp citu - orģinālā ideja un receptes nākot no Bundeslandēm. 
Starp citu citu - ir ar likumu noteikta temperatūra virs kuras tās vīnogas nemaz nedrīkst lasīt. Kanādā tie ir -8 grādi. Tagad iedomājaties, ja, ziema, nakts, -8, ar rokām lasam vīnogas, no pilna spaiņa sanāk 3 mazas pudelītes. Pffff... 


3 komentāri:

  1. Ungārijā ar tādu viņčiku taisa, Rīgā maksā ap Ls 20 par 0.5

    AtbildētDzēst
  2. Tev IR jāspēj nopelnīt tik daudz, lai tu varētu atvest šo garšīgo brīnumu uz LV! Bez šī vīna mājās nerādies! :)

    AtbildētDzēst